Chrustenická šachta a Solvayovy lomy

29.6.2023 Mgr. Pavel Vladyka

Žáci sedmé třídy se zúčastnili školního výletu do Chrustenické šachty a Solvayových lomů, které jsou významnými historickými a geologickými lokalitami.

Chrustenický důl, svou rozlohou i vytěžením rudy, patří mezi nejvýznamnější doly v oblasti Barrandienu. Během sta let těžby z hloubky 426 metrů (84 podzemních pater) bylo vytěženo téměř 8 milionů tun rudy. Dnes je důl přístupný jak turistům, tak potápěčům. Prohlídka zahrnuje unikátní expozice, které připomínají slavnou éru hornictví, a také jízdu důlním vlakem, která je nezapomenutelným zážitkem.

Hornický skanzen, umístěný v prostoru zrušeného lomu Paraple na území Českého krasu, byl dalším cílem výletu. Zde žáci prozkoumali značené stezky, které je provedly lomem, a informační tabule jim poskytly informace o procesu těžby vápence a dopravě. V budově bývalých kanceláří a skladu byly připraveny tématické expozice, které prezentovaly vybavení horníků a těžební zařízení. Žáci měli příležitost si prohlédnout artefakty a získat lepší představu o pracovním prostředí horníků v minulosti.

Výlet nabídl žákům nejen pohled do historie hornictví a geologie, ale také zábavnou a interaktivní formu prozkoumávání. Jízda důlním vláčkem byla zvláště vzrušující a umožnila žákům zažít atmosféru podzemního dolu. Tato edukativní exkurze poskytla žákům nezapomenutelné zážitky a rozšířila jejich znalosti o důležité součásti industriálního dědictví regionu.